donderdag 5 december 2013

5 december 2013

Praatronde

Adriana tonen: Ik heb een mapje mee met 2 brieven in. Eentje voor Sinterklaas en een voor mijn mama.

Naomi: Ik ben 3 dagen ziek geweest. In mijn huis is de boiler ontploft. De brandweer is gekomen. Er was overal warm water en stoom. De tapijten zijn kapot, de muren zijn nat,... Vandaag komt iemand kijken wat de oorzaak is. We denken dat door de druk van de stoom er een buis is afgesprongen. Nu hebben we geen warm water meer.

Wat is druk?
Drukken in het drukatelier? Drukken met je hand? Drukken op het toilet? Waterdruk als je een emmer onder water wil duwen. Het heeft met lucht te maken. Als er een gat in het water zit gaat het wel. Er is veel lucht onder de emmer als je hem er in duwt.
Er zit druk in het water.

Als je een flesje opent zit er soms ook druk op. Bij dranken met gas in (cola, limonade,...). Die drankjes bruisen. Bij glazen flessen is de druk harder. We horen 'pssssssss' als je de fles open doet. Bij champagne is de druk heel hoog.
Het gas zorgt voor de druk.

Je kan een zakje chips laten ontploffen als je op er drukt. Er zit lucht in het zakje. Door de lucht komen de chips er uit. 
De lucht zorgt voor de druk. 

Bij een ei komt er soms een belletje uit als je daar op drukt. Is dat ook druk?

Bij een kauwgom als je een bel plaats heb je er ook lucht in. De bel knakt omdat er lucht in zit. Op een bepaald moment is het velletje zo dun. Het velletje is zo dun dat de lucht sterker is.

Popcorn wordt groter als je het opwarmt. Is dat ook druk?

Bij bubbelplastiek heb je bubbeltjes waar lucht in zit. Als je er op drukt dan gaan die bubbeltjes weg. Bij een ballon is dat ook zo.