Onze wereldonderzoeken

Onze wereldonderzoeken vormen één van de vier producties waaraan wij werken. Een wereldonderzoek start altijd met een vraag die in onze kring terecht komt, doordat iemand iets vertelt, iets meebrengt, een tekst voorleest, ... We gaan op onderzoek uit om de vraag te beantwoorden, liefst in de echte wereld. Op stap dus! Als het antwoord klaar is, wordt er een presentatieblad gemaakt en wordt het antwoord gepresenteerd aan de groep. De werkstukken worden bewaard in ons documentatiecentrum.

 dinsdag 27/05/2014 

Sebbe en Yavuz deden een onderzoek over ons spijsverteringsstelsel. 'Wat gebeurt met het eten in mijn lichaam?' Ons eten legt een lange weg af in ons lichaam.


 maandag 12/05/2014 

Melody, Manon en Jannes deden een wereldonderzoek over planten. Ze vertellen ons wat fotosynthese is. Ze deden een experiment met een echte plant die heel speciaal groeide. De plant groeide naar de zon toe en maakte daarom een rare bocht. 


 dinsdag 6/05/2014 

Sanae stelt het onderzoek van haar en Manon voor. Ze onderzochten hoe het komt dat het lijkt dat je heel traag gaat als je uit een vliegtuig kijkt. Hoe verder iets staat, hoe trager het lijkt. 

 vrijdag 28/03/2014 

Sam, Tibo en Romeo deden een onderzoek over sprookjes. Ze vertelden wie sprookjes schreef, wat een sprookje is,...

 maandag 24/03/2014 

Dario, Aimane en Lindsay deden een onderzoek over drijven en zinken. Ze onderzochten welke voorwerpen drijven en welke zinken. Voorwerpen kunnen drijven omdat de lucht die er in zit het voorwerp terug naar boven duwt. 


 vrijdag 20/03/2014 

Chioma en Anaïs stellen hun onderzoek over Echografie voor. Ze leerden veel van de gynaecoloog van de mama van Chioma. 

 woensdag 19/03/2014 

Sanae, Finn en Astrid deden een onderzoek over licht. Ze leerden ons onder andere dat Edison de gloeilamp heeft ontdekt. We kunnen geen kleuren zien in het donker omdat we licht nodig hebben om kleuren te zien. Een rood voorwerp zal bijvoorbeeld alle kleuren van het licht opnemen, behalve de rode kleur. Daardoor zien we dat het voorwerp rood is. Zwart neemt alle kleuren op en wit weerkaatst alle kleuren. We zien een regenboog omdat het licht van de zon splits door de regendruppels. 


 dinsdag 18/03/2014 

Thibo, Andreea en Joni stellen hun onderzoek over de prehistorie voor. Ze maakten een heel mooie tijdlijn over deze periode. Dit is een voorbeeld voor andere kinderen!


 maandag 17/03/2014 


                  

Omar en Chance stellen hun onderzoek over het haar voor. Ze zijn zelf naar de kapper geweest om vragen te stellen. 

 maandag 10/03/2014 

Naomi stelt haar onderzoek over de bloedneus voor. In onze neus zitten bloedvaatjes die kunnen opengaan als het te warm of te koud is.

 

 donderdag 27/02/2014 

Sam en Arshia stellen hun onderzoek over de bermuda-driehoek voor. Dat is een driehoek in de Atlantische oceaan. Het is daar heel gevaarlijk. Boten zinken daar en verliezen de controle. Het komt door het methaangas dat vrij komt.



Ze deden ook een onderzoek over kristallen. Je kan zien uit wat die ontstaan zijn door te kijken met een microscoop. Ze kunnen gemaakt zijn van zand, van lava,...


 woensdag 26/02/2014 

Dario, Zay en Aïsha stellen het onderzoek 'Hoe hoog kun je bouwen' voor. Het hoogste gebouw dat tot nu toe is gebouwd is 828 meter hoog. Gewapend beton is het stevigst om hoog mee te bouwen.


Isra, Alexander en Yassin onderzochten waarom we dingen van vroeger onder de grond terugvinden. Fossielen zijn heel oude dingen die versteend zijn.


  dinsdag 11/02/2014 

Anass en Clara deden een onderzoek over kleuren mengen. Ze experimenteerden met verf, bekers en planten.

 vrijdag 17/01/2014 

Melody en Yarne stellen hun onderzoek 'Wratten' voor. Ze legden ons goed uit wat wratten zijn en hoe je ze kan voorkomen. 

 dinsdag 14/01/2014 

Adriana en Jannes stellen hun onderzoek voor. De hoofdvraag was 'Waarom is het moeilijk een ei kapot te knijpen en breekt het wel als het valt? Een ei is zo sterk dat 4 eieren een boek kunnen dragen van meer dan 2 kg. 

 

 vrijdag 10/01/2014 

Arthur en Yassin stellen hun wereldonderzoek 'Wat zijn de elektriekjes in mijn lichaam?' voor. Als je met je elleboog tegen de tafel botst, voel je dat in je hele arm. Dit komt door je zenuwen. 


Sam onderzocht waarom er verschillende rassen bestaan bij honden, paarden, katten,...



 dinsdag 19/11/2013 

Thibo van groep Micha stelt zijn onderzoek 'Wat is een schrikkeljaar' voor. In een schrikkeljaar is er in februari een dag meer. Dit komt doordat de aarde door de zon draait. Om de 4 jaren is er een schrikkeljaar. 


Sam stelt zijn onderzoek over voertuigen voor. Hij legt uit hoe de wielen draaien bij verschillende voertuigen (tram, winkelkarretje, auto,...). Sommige wielen draaien en sommige volgen. 


 dinsdag 19/11/2013 

Melody en Omar stellen hun onderzoek voor over de Dominicaanse Republiek.
Ze deden het aan de hand van een powerpointpresentatie.




 maandag 4/11/2013 
Finn, Naomi en Manon stellen hun onderzoek voor: 'Hoe komt het dat een potlood een verschillend geluid maakt als je ermee tegen een rand tikt naargelang ik met het eind, het midden of het begin van het potloog tik?'



Hetzelfde gebeurt bij een instrument. Bij een xylofoon klinken de korte staven hoog en de lange staven laag. 

Geluid bestaat uit trillingen. De trillingen hebben plaats nodig om te trillen. Je kan die trillingen soms zelf voelen. Bij een box voel je heel goed de bas trillen. 
Hoe langer de weg is die het geluid kan afleggen, hoe lager de toon.


Isra en Angelina stellen hun onderzoek 'eb en vloed' voor. 
Hoe ontstaan eb en vloed? Terwijl de aarde draait, zorgt de aantrekkingskracht van de maan voor de getijden. 




 woensdag 8/10/2013 


Bastiaan en Anaïs stellen hun onderzoek 'haaientanden' voor. 


Ze hebben onderzocht van wie die tanden waren. Ze kwamen tot de vaststelling dat het geen mensentanden waren maar haaientanden. 

Er zijn verschillende soorten haaientanden: 
kromme tanden voor vlees
- gekartelde tanden voor vis
- platte tanden voor schaaldieren
- scherpe rechte tanden om een dier te laten doodbloeden







Ze maakten in klei een afdruk van een aantal tanden. Bastiaan maakte een afdruk van zijn eigen tanden.